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Question

With Amendment A1:2015 to IEC 62560:2011, the text of Clause 5.2 e) was replaced, which provides more
concrete, strictand detailed requirements for the location of the marking than described in the introductory
paragraph of clause 5.2.

1. Is the marking of Figure 6 on the lamp body required?
2. Shall the marking be placed on the package or accompanying information?

e) Lamps with bulbs not suitable for water contact shall be marked with the symbol according
to Figure 6. The marking shall be provided on the packaging or accompanying information.
The height of the graphical symbol shall be at least 5 mm. The symbol is not needed if a
written cautionary notice is provided such as ‘Use in Dry Locations only'.
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[SOURCE: IEC 60417-6179-1 (2014-10))

Figure 6 — Lamp not suitable for use under dust and moisture

5.2 Marking on the lamp, on the immediate lamp wrapping (or container) or in the
instructions

In addition, the following information shall be given by the lamp manufacturer on the lamp or
immediate lamp wrapping or container or in the instruction manual. Explanation of Figures 1
and 2 shall be given in the instruction manual.

Decision

The marking of Clause 5.2 e) is only required to be “on the packaging or accompanying information”, NOT
on the lamp.
The requirements will be reviewed during drafting of the omnibus standards.
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Explanatory notes

LED lamps (especially E27 and E14) without marking of figure 6 are considered by consumers as equal to
tungsten filament which by design could meet the wet location requirements when the luminaire design is
providing adequate sealing.

When later changing the lamps again to have other feature in the quickly changing LED lamp world, the
original package (often only blister package) is long gone. Therefore the marking is needed to indicate where
to install the LED lamp and with what limitations.
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